5 tips voor nacalculatie: genereer meer omzet op bouwprojecten

Nacalculatie is een cruciaal aspect van projectmanagement in de bouwsector. Het stelt je in staat om inzicht te krijgen in de werkelijke kosten van een project en om bij te sturen waar nodig. Door deze gegevens te analyseren, kan je de efficiëntie van jouw bouwprojecten verbeteren en meer winst maken. Wat zijn nu de belangrijkste aspecten van een goede nacalculatie? Eerst en vooral worden de vaste en variabele kosten besproken, zodanig dat er een zo correct mogelijke begroting kan opgemaakt worden. Daarna vind je nog 5 gouden tips die helpen om meer rendement te halen uit jouw bouwprojecten, dankzij een goede nacalculatie strategie.

Begroting versus nacalculatie

Als bouwbedrijf is het belangrijk om de kosten en opbrengsten van een project nauwkeurig te berekenen. Een goede nacalculatie is hierbij onmisbaar. Met een nacalculatie kun je de werkelijke kosten van een project vergelijken met de begrote kosten en op basis hiervan je rendement bepalen. Het is daarbij belangrijk om niet alleen naar de directe kosten te kijken, maar ook naar de indirecte kosten en eventuele risico's. Dit maakt een nacalculatie een complexe aangelegenheid die arbeidsintensief is en veel focus vereist. Door regelmatig te na calculeren, krijg je inzicht in de winstgevendheid van je projecten en kun je waar nodig bijsturen. Er moeten verschillende kostenposten worden meegenomen, zoals vaste kosten en regiekosten (variabele kosten).

Vaste kosten in nacalculatie

 

Het is belangrijk om alle vaste kosten in de nacalculatie op te nemen om een nauwkeurig beeld te krijgen van de totale kosten van het project. Op die manier zorg je dat het project winstgevend is. Door het opnemen van alle kosten in de nacalculatie kan een aannemer een beter inzicht krijgen in de winstgevendheid van het project. Hierdoor kan hij/zij strategische beslissingen nemen om de prestaties van zijn/haar bedrijf steeds meer te optimaliseren. De vaste kosten zijn kosten die ongeacht de omvang of duur van het project hetzelfde blijven en niet afhankelijk zijn van het gebruik van bepaalde middelen of diensten. Enkele voorbeelden van vaste kosten zijn:

  •  
  • Verzekeringskosten: aansprakelijkheidsverzekeringen, brandverzekeringen en verzekeringen voor de werknemers
  • Belastingen en heffingen: kosten die verplicht zijn voor de overheid, zoals BTW, bouwheffingen en bouwleges
  • Algemene kosten: kosten voor de huur van kantoorruimte, telefoonkosten en administratiekosten
  • Materiaalkosten: dit zijn de kosten voor alle materialen die nodig zijn om het project uit te voeren, inclusief eventueel verlies van materiaal.

Regiewerken in nacalculatie

 

Regiewerk wordt vaak niet van tevoren geoffreerd en kan dus niet worden opgenomen in de offerte. Om regiewerk correct in de nacalculatie op te nemen, moeten de uren en kosten per werknemer en per machine nauwkeurig worden bijgehouden. Het opnemen van regiewerk in de nacalculatie kan voorkomen dat er onverwachte kosten ontstaan die niet zijn meegenomen in de offerte. Door het bijhouden van de uren en materialen kan het regiewerk ook beter worden gepland en beheerd, waardoor de efficiëntie van het project kan worden verbeterd en de winst kan worden verhoogd. Enkele voorbeelden van regiewerken zijn:

    • Projectmanagementkosten: Dit zijn kosten die verbonden zijn aan het beheer en de coördinatie van het project, zoals de kosten van het projectmanagementteam, de kosten voor de planning en administratie, de kosten van de veiligheidscoördinator en de kosten voor de bouwplaats inrichting.
    • Huurkosten: Dit zijn kosten voor het huren van de bouwplaats of het bouwmateriaal, zoals de huur van een kraan of een bouwkeet.
    • Arbeidskosten: dit zijn de kosten voor alle werknemers die betrokken zijn bij het project, inclusief loon, sociale premies en verzekeringen.
    • Machinekosten: dit zijn de kosten voor de huur of het gebruik van machines en apparatuur die nodig zijn voor het project. Het omvat ook de kosten voor onderhoud en reparatie van deze machines en apparatuur.
    • Onderaannemerskosten: dit zijn de kosten voor het inhuren van gespecialiseerde aannemers of onderaannemers om bepaalde taken uit te voeren die niet door het eigen personeel kunnen worden uitgevoerd.
    • Transportkosten: dit zijn de kosten voor het vervoeren van materialen, machines en personeel van en naar de bouwplaats.

Automatische registraties dankzij een badgesysteem

Gelukkig zijn er nacalculatie tools beschikbaar die het hele proces een stuk eenvoudiger maken. Een goed voorbeeld hiervan is de GeoTracer applicatie, die speciaal ontwikkeld is voor de bouwsector. Deze applicatie maakt gebruik van een badgesysteem waarmee werknemers zich kunnen registreren en hun prestaties kunnen bijhouden. Dit systeem biedt niet alleen inzicht per werf, maar berekent ook automatisch de prestatietijden en kilometerregistratie van alle werknemers.

Dankzij het badgesysteem kunnen alle werknemers op dezelfde manier badgen, ongeacht hun werkregime. Hierdoor krijg je als bouwbedrijf meteen een duidelijk overzicht op de prestaties van iedere werknemer en van elke werf. Dit zorgt niet alleen voor een meer efficiënte planning en loonadministratie, maar maakt het ook makkelijker om een correcte nacalculatie te maken. Je beschikt namelijk over alle benodigde informatie op één centrale plek.

5 gouden tips bij nacalculatie

Om nog meer rendement uit je bouwprojecten te halen, geven we graag vijf tips voor een goede nacalculatie:

  •  
  • Zorg voor een gedetailleerde begroting, waarin alle kostenposten zijn opgenomen.

  • Houd de werkelijke kosten tijdens het project goed bij en vergelijk regelmatig met de begroting.

  • Wees niet te optimistisch bij het begroten van de kosten. Het is beter om aan de veilige kant te zitten.

  • Blijf alert voor mogelijke veranderingen die tijdens het project de kosten kunnen beïnvloeden.

  • Maak regelmatig rapportages waarin je de winstgevendheid van het project in kaart brengt en eventuele bijsturingen voorstelt.
     

Wil je meer weten over nacalculatie in de bouwsector en hoe de GeoTracer applicatie hierbij kan helpen? We organiseren binnenkort een online infosessie rond nacalculatie met de GeoTracer applicatie. Onze nacalculatie expert, Jeroen Verlinden, geeft je nog meer praktische tips voor een goede nacalculatie. Hij geeft bovendien een rondleiding van de Geotracer applicatie waarin eenvoudige analyses gemaakt worden, dankzij een badgesysteem. Schrijf je in voor deze online Webinar en ontdek de vele voordelen van onze nacalculatie applicatie.

CONTACTEER ONS

Contacteer ons

Geotracer
Lange Ambachtstraat 16 A
9860 Oosterzele, België
BE 0448.296.881

Openingsuren

Maandag - Donderdag
8u30 - 17u30
Vrijdag
8u30 - 16u30
Zaterdag - Zondag
Gesloten

Volg ons op

Nieuwsbrief