Slimme tachograaf versie 2 GeoTracer is er klaar voor!

De Europese Commissie is van mening dat alle voertuigen die onder de versoepeling vallen (nieuw ingeschreven vanaf 21 augustus 2023 tot 31 december 2023) de retrofit dienen te ondergaan naar G2V2 tegen 18 augustus 2025. En dus ook diegenen die na deze datum slechts nationaal vervoer zouden verrichten.

GeoTracer is volledig klaar voor deze transitie. Het is zeer belangrijk voor onze bestaande klanten om ons te melden wanneer er een overbouw van TACHO gebeurt Zo kunnen wij garanderen dat uw remote tacho oplossing van GeoTracer naadloos blijft werken.

Wanneer kan u ons best contacteren:

  • Uw plaatst een nieuwe Tacho GEN2 in uw bestaand voertuig
  • U laat uw bestaand Tacho  remote download systeem overbouwen in een nieuwe vrachtwagen met TACHOGEN2
  • Bij nieuwe vrachtwagens wordt er sowieso al een compatibel systeem geplaatst.

Lees hier nog even de richtlijnen na:

Voertuigen die voor de eerste keer ingeschreven worden vanaf 21 augustus 2023 dienen te worden uitgerust met de slimme tachograaf versie 2. 

Bovendien geldt er een verplichte retrofit voor voertuigen uitgerust met oudere tachografen die gebruikt worden voor het internationaal vervoer: 

  1. Vanaf 1 januari 2025 dienen alle analoge of “oude” digitale tachografen te worden vervangen door de slimme tachograaf versie 2;
  2. Vanaf 18 augustus 2025 dienen alle slimme tachografen versie 1 te worden vervangen door de slimme tachograaf versie 2. 

Tot slot worden, vanaf 1 juli 2026, de rij- en rusttijden zoals bepaald in verordening 561/2006 ook van toepassing op alle voertuigen met een MTM van meer dan 2,5 ton indien deze gebruikt worden in het internationaal vervoer. Daartoe dienen ook deze voertuigen vanaf deze datum uitgerust te worden met een slimme tachograaf versie 2.

En ja, er kunnen boetes zijn als je geen smart tacho 2 hebt in je voertuig. Sinds 1 januari 2025 (of 19 augustus 2025) moeten tachografen in voertuigen die internationaal rijden ook over een smart tacho 2 beschikken. Het niet naleven van deze verplichting kan leiden tot boetes en strengere controles. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van deze wijzigingen om problemen te voorkomen!🚚📊

Deze nieuwe tachograaf heeft enkele extra functionaliteiten ten opzichte van de eerste generatie (smart tacho 1):

  1. Voertuigtype registratie: Tijdens de installatie wordt in de tachograaf vastgelegd of het een vrachtwagen of een bus betreft.
  2. Automatische grenspassage registratie: Dit maakt stoppen niet meer nodig bij grensovergangen.

BRON:

FOD Mobiliteit en Vervoer
Vooruitgangstraat 56
1210 Brussel

Wil u dit meer uitgebreid lezen? Klik dan door

 

CONTACTEER ONS

Contacteer ons

Geotracer
Lange Ambachtstraat 16 A
9860 Oosterzele, België
BE 0448.296.881

Openingsuren

Maandag - Donderdag
8u30 - 17u30
Vrijdag
8u30 - 16u30
Zaterdag - Zondag
Gesloten

Volg ons op

Nieuwsbrief